Vindelälven

Trollforsarna – Övre- och Nedre Trollforsen

Kraftigt forsande med ett kilometerlång sel som skiljer dem åt. Området är naturskönt med vildmarkskaraktär. Åtkomst till den södra sidan från väg mellan Ekorrsele – Bjursele, till norra sidan via skogsbilvägar från Ekorrsele. Bra harrfiske och sträckan med bäst chans till storöring.

Ekorrselsstryckan

Sträcka som vid lägre vattenstånd lämpar sig för harrfiske då den blir lätt åtkomlig från land.

Bäckarforsen, Älgselet och Holmforsen

Lång och stråkande fors där idag enbart flugfiske är tillåtet. Forsmiljön börjar i Nedre Ekorrsele med Bäckarforsen överst som därefter efterföljs av Älgselet och slutligen Holmforsen. Älgselet är inte ett sel i ordets rätta betydelse utan snarare ett stråkande parti mellan snabbare forsmiljöerna i Bäckarforsen och Holmforsen. Harrfisket kan vara riktigt bra i Älgselet när vattnet sjunkit undan lite på sensommaren och flera platser blir tillgängliga. Laxen finner även goda lekplatser i området så chans att se hoppande lax och vid ett riktat fiske även fångstmöjlighet. Fångstbegränsning medger att endast en fisk/fiskare och dag får tas tillvara. Minimimått för harr och öring på sträckan är 40 cm. Harrfisket är bra över lag längs hela sträckan och med de regler som nu gäller kommer det att bli allt bättre.

Ekorrbäcken

FVO förvaltar nedre delen av Ekorrbäcken. Övre del av bäcken förvaltas av Ekorrträsk-Ekorrsjö FVO. Längs bäcken pågår försök med att stärka bestånd av vandringsöring genom utsättning av ögonpunktad rom under vårvintern. FVO förvaltar del av bäcken med moderat fallhöjd med således begränsade öring habitat. Nedersta delen har en längre sammanhängande forsmiljö lämplig för laxfisk och fiske under försommaren kan erbjuda trevligt fiske efter företrädelsevis harr.

Rödingtjärn och Djuptjärn

FVO förvaltar två tjärnar; Rödingtjärn och Djuptjärn där utsättning av öring och röding sker kontinuerligt. Tjärnarna fungerar som avlastning och komplement till övriga vattenområden inom FVO. Fisket bedrivs både under barmarksperioden och som utflyktsmål vid vinterfiske. Under senare år har företrädelsevis äldre fångstfärdig fisk satts ut i tjärnarna. Återfångsterna varierar givetvis mellan åren men sammantaget anses fisket vara attraktivt och besöks delvis även av tillresta fiskare.

I Djuptjärnen (6,2ha) finns förutom utsatt öring/röding även småspigg som fungerar som utmärkt födokälla för framför allt öring. Öringen i Djuptjärn når vikter >2kg. Utsättningarna är på senare år anpassade så tjärnens naturliga produktionsförmåga ej överskrids då detta påverkar fiskens kondition, kvalité och möjligen även nedbetning av födoresursen småspigg. Återfångster följs upp och utvärderas årligen med koppling till fisktillväxt, kondition etc. och därefter anpassas utsättningsmängderna för en mer adaptiv förvaltning.

Produktion och tillväxtförhållanden i Rödingtjärnen (9,6ha) är mer begränsade jmf. Djuptjärn då småspigg saknas. Utsatt fisk har endast bottenfauna och landinsekter som födokälla varvid förutsättningarna för tillväxt hos utsatt fisk är begränsade. Rödingtjärn fungerar motsvarande Put-and-take vatten och fångstfärdig fisk, företrädelsevis röding, sätts ut.

Övriga tjärnar och sjöar

FVO förvaltar en rad övriga sjöar med företrädelsevis abborre och gädda i normala bestånd. Nyttjandegraden är begränsad men fisket efter abborre företrädelsevis i Sötmanssjön kan vara riktigt bra sommar som vinter.

Övriga vattendrag

Flera mindre vattendrag mynnar i Vindelälven där Stormyrbäcken nära Strycksele är en av de större. Dessa vattendrag håller i flertalet fall strömstationär och således mindre öring.